Διεθνές Συνέδριο στην Αθήνα για την Πρώιμη Ανάπτυξη του Παιδιού


 

40 Χρόνια Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών


 

2η Διαδικτυακή Ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Αναπτυξιακών Παιδιάτρων


 

Σίτιση με την μέθοδο SOSSOS Approach to Feeding: πρόγραμμα που αφορά στην αξιολόγηση και παρέμβαση παιδιών τα οποία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην σίτιση ή/και υπολείπονται στο σωματικό βάρος. Αναπτύχθηκε από την Δρ. Kay Toomey, Ph.D., Παιδιατρική Ψυχολόγο, σε συνεργασία με άλλες ειδικότητες, όπως παιδιάτρους, διαιτολόγους, λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές στο Star Center Foundation των Η.Π.Α. Η ονομασία της μεθόδου προέρχεται από τις λέξεις Sequential (Διαδοχική), Oral (Στοματική), Sensory (Αισθητηριακή).
Η μέθοδος SOS εστιάζει στην αύξηση του επιπέδου άνεσης ενός παιδιού με την τροφή, μέσω της διερεύνησης και της μάθησης των διαφορετικών ιδιοτήτων των τροφίμων που αφορούν στην υφή, στο σχήμα, στην γεύση και στο χρώμα, ακολουθώντας μία ιεραρχία βημάτων.
Λαμβάνονται υπόψιν τα κινητικά ορόσημα, οι στοματοκινητικές δεξιότητες, η αισθητηριακή ανάπτυξη, η μάθηση/συμπεριφορά , η διατροφή καθώς το περιβάλλον του κάθε παιδιού.
Οι συνεδρίες περιλαμβάνουν την αισθητηριακή προετοιμασία του παιδιού και την εμπλοκή του με μια συγκεκριμένη εξατομικευμένη ιεραρχία τροφών. Το πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο.

 

 
 
 
Ψυχολογική υποστήριξη»«Τι θέλουμε για τα παιδιά μας;»
«Τι θέλουμε για τα παιδιά μας;»
 
 
 
  Η ψυχολογική υποστήριξη παιδιών και εφήβων έχει αναδειχθεί σε μείζονος σημασίας ανάγκη και η πλειονότητα των οικογενειών, πλέον, ομόφωνα ζητά βοήθεια, όχι μόνο σε κρίσιμες καταστάσεις, αλλά και προληπτικά.

  Ο εντοπισμός, η καταγραφή, η «μετάφραση» του συναισθήματος και ενίοτε η προσπάθεια αλλαγής του, έχει απενοχοποιηθεί ως διαδικασία και έχει διαπιστωθεί πως ωφελεί και το ατομικό ευ ζην και το συλλογικό.

  Οι πολλαπλές απαιτήσεις της καθημερινότητας, οι ραγδαίες μεταβολές στο κοινωνικό γίγνεσθαι, η συνείδηση, πια, πως κάθε οικογενειακό μόρφωμα διαφέρει, όπως το δακτυλικό αποτύπωμα – άρα δεν υπάρχουν έτοιμες συνταγές επιτυχίας και ευτυχίας, οδηγούν όλο και περισσότερους γονείς, όλο και περισσότερα παιδιά, να αναζητήσουν τη βοήθεια ειδικού.

  Ειδικού ψυχικής υγείας, ως διαμεσολαβητή- προπονητή του οικογενειακού συνόλου, που θα ενισχύσει το κάθε μέλος ξεχωριστά, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ τους. Η συστημική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση,  επικεντρώνεται στο οικογενειακό σύστημα και αποβλέπει στην ολιστική θεραπεία του. Κανένα άτομο δεν μπαίνει στο περιθώριο: καθένας ξεχωριστά και οι σχέσεις, που καλλιεργεί με τους υπολοίπους είναι ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος. Όπως η οικογένεια, από το δίπολο του ζευγαριού, γίνεται τριγωνική και κατόπιν, πιθανόν, πολυσχηματική, έχει διαφορετικές ανάγκες και παρουσιάζει διαφορετικές δυναμικές.

  Οπότε και η ψυχολογική υποστήριξη, που αφορά και αποβλέπει στο Παιδί, περιλαμβάνει πάντα ΚΑΙ την οικογένεια, ενώ η προσέγγιση και ο τρόπος θεραπείας παραλλάσσουν ανάλογα με το κάθε άτομο, κάθε οικογενειακό σύνολο και σαφώς, με τα αιτήματα.

  Κρίνεται ουσιαστικό, να εστιάσουμε στο συναίσθημα, την ψυχική ισορροπία, τη νοητική ευεξία, την ανάπτυξη της αυτό-εκτίμησης και της εκτίμησης του Άλλου, της ενίσχυσης των κοινωνικών δεξιοτήτων, για να έχουμε όχι απλώς «καλά παιδιά», αλλά ουσιαστικά, παιδιά που αγαπάνε τον εαυτό τους και ζουν αρμονικά με τους άλλους ανθρώπους – τους γονείς, τα αδέλφια, τους συμμαθητές, τους φίλους.

  Με την κλινική εκτίμηση αρωγό, αλλά κατά κύριο λόγο προτάσσοντας τις αρχές της θετικής ψυχολογίας και της στήριξης του οικογενειακού συνόλου, με παράλληλη συμβουλευτική γονέων, στο Λογοσκόπιο στοχεύουμε να συμβάλλουμε δυναμικά και ουσιαστικά στην ανάπτυξη και εκπαίδευση υγιών, ισορροπημένων και χαρούμενω
ν παιδιών.
 
 
 
 
Αρχική|Νέα Ανακοινώσεις|F.A.Qs|Σύνδεσμοι|Επικοινωνία
 
Αγίου Ιωάννου 7, 15342 Αγία Παρασκευή Τηλ: 2106019798, 6944366223
© copyright 2024, All right reserved,  Web Experts: Κατασκευή Ιστοσελίδων